Kezdőlap

A település lélekszáma 872 fő, belterülete 163 ha., külterülete 3337 ha. A falu Heves megye délkeleti részén a hevesi-ártéren, Hevestől 13 km-re délkeletre fekvő település. A 31-es számú útról a Hevesnél leágazó mellékútról érhető el, a Kápolna-Kisújszállás közötti vasútvonalon megállóhellyel rendelkezik.

Az éves csapadék 550-560 mm, az évi középhőmérséklet 9,9-10 Celsius-fok, az évi napsütéses órák száma 1950-2000 közötti. A falu területe ártéri síkság, a tengerszint feletti magasság nem éri el a 100 métert. Száraz, gyér lefolyású terület. A falut nyugatról érintve folyik el a Hanyi-ér, egyéb vizeit csatornák vezetik a Tiszába. Határában még ma is találhatók mocsaras területek. Természetes növényzetét fűzligetek, törpekásás és iszaptársulások, szikes puszták jellemzik. Állatvilága kisvadakból és madárfajokból áll. Erdőterülete 6%, talaja réti talajok. Kőlelőhellyel rendelkezik.

A XX. század elején mint kisközséget tartották számon a hevesi járásban. Hozzátartozott a Káptalan-tanya, a Mihály-tanya, a Pap-tanya. Lakóházainak száma 410 volt, amelyek vályogból készültek, csupán 45 darab ház rendelkezett kő alappal. A lélekszám 1920-ban 2014 fő. Az 1930-as adatok szerint a lakosság oktatását a római katolikus elemi iskola, a gazdasági továbbképző iskola és egy községi nyári menedékház biztosította. Működött a községben Önkéntes Tűzoltó Egylet, Önkéntes Olvasókör, Levente Egylet, Polgári Lövészegylet. 1951-ben a közös gazdálkodás megszervezése során 7 termelőszövetkezeti csoport alakult. 1964-ben ezekből jött létre a Béke Mgtsz., amely 1975-ben beolvadt a pélyi Tisza-mente Szövetkezetbe. A falu mezőgazdasági nagyüzeme az 1950-es évek első felében szervezett gépállomás volt, ahol 1955-ben 197-en dolgoztak.

Tarnaszentmiklós 1895-től önálló anyakönyvi kerület, 1950-ig hozzátartozott Hevesvezekény, mellyel körjegyzőséget alkotott. 1950-től önálló tanácsú község a hevesi járásban. 1984. január 1.-től Heves városkörnyéki községe. Jelenleg a hivatal közös fenntartású Pély- Tarnaszentmiklós  Közös Önkormányzati Hivatalként működik a 3382. Tarnaszentmiklós, Fő út 29. címen.

Jelenleg a település lakásainak száma 314 darab., ebből önkormányzati 5 darab. A vezetékes ivóvízzel ellátott lakások aránya 75 százalékos, a vezetékes gázzal való ellátottság 50, a telefonnal való ellátottság 25 százalékos. A burkolt (portalanított) utak aránya a településen 90 százalék fölötti.
A község óvodát, alsó tagozatos iskolát, művelődési házat, könyvtárat és idősek klubját működtet.

A település rendjének, bizottságának megőrzését célzó Tarnaszentmiklósi Polgárőr Egyesület elnöke Szécsi Zoltán alpolgármester úr, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője Petromán Miklós, a Tarnaszentmiklós Felemelkedéséért Alapítvány munkáját Tóth Zsuzsanna képviselő asszony irányítja.

A település polgármestere Oláh Tamás.